d-r Pashaliev Plastic Surgeryd-r Pashaliev Plastic Surgery
Естетични операции за гърди - кликнете тукЕстетични операции за тяло - кликнете тукЕстетични операции за лице - кликнетет тук
    Начало Дермабразио
Дермабразио Печат Е-мейл

Ако обмисляте процедура за изглаждане повърхността на кожата...

Дермабразиото помага за „изглаждане” повърхностния слой на кожата чрез използването на метод на контролирана хирургическа намеса.

Процедурата „заобля” и „смекчава” неравностите по повърхността на кожата и й придава по-нежен и гладък вид. Дермабразиото се използва най-често за подобряване вида на кожата на лицето, която е била увредена от инциденти или предишни хирургични операции, както и за смекчаване на бръчките на лицето (бръчките около устата, например).

Понякога се използва за отстраняването на пре-канцерогенни образувания по кожата. Процедурата може да се извърши върху малки участъци от кожата или върху цялото лице. Тя може да се изпълни самостоятелно или в комбинация с фейс лифтинг, премахване на белези или химически пилинг. По време на консултацията ни, ще отговоря на всички ваши въпроси, ще обсъдим вашите очаквания, тъй като резултатите от процедурата зависят в голяма степен от всеки индивидуален случай.

Алтернативни процедури

Ако желаете да „поправите” несъвършенствата на кожата на лицето, може да обмислите и химическия пилинг – алтернативен метод за премахване на повърхността на кожата. Като цяло, химическия пилинг се използва за третиране на много фини бръчици, а дермабразиото е подходящо при по-дълбоки белези като тези, причинени от акне.

За кого е подходящо Дермабразио

Дермабразиото може да подобри вашия външен вид и да повиши самочувствието ви, да премахне белези или дефекти на кожата, както и да подмлади вида ви.

Процедурата е подходяща за мъже и за жени на всякаква възраст – от млади до възрастни. Макар че при по-възрастните хора, възстановяването е по-бавно, по-важни фактори от възрастта са типа кожа на пациента, тена на кожата и медицинското ви досие. Ако имате лунички, те може да изчезнат в третираната област. Процедурата не е подходяща във възрастта на акнето, тъй като съществува риск от инфекция на кожата. Тя не се препоръчва и при третиране с радиация, сериозно кожно изгаряне или предшестващ химически пилинг.

Съществуват ли рискове?

Дермабразито е процедура, която като цяло не крие рискове, ако бъде извършена от квалифициран, лицензиран пластичен хирург. Един от рисковете, свързан с процедурата е промяната на пигментацията на кожата, която е следствие от излагането на слънце в дните или месеците след операцията. При някои пациенти, третираната кожа може да остане леко по-светла на вид. Възможно е порите на кожата да изглеждат разширени, но това обикновено изчезва със спадането на отока. Рисковете от процедурата се свеждат до минимум, ако тя се извършва от пластичен хирург с нужния опит и подготовка.

Планиране на операцията

Първата стъпка при планирането е да се обърнете към пластичен хирург, който има опит в извършването на подобни процедури, тъй като дермабразиото обикновено се прилага на най-видимата част от тялото ви – лицето. По време на консултацията ни, ще обсъдим подробно какво целим с извършването на дермабразиото и какви са резултатите, които може да очаквате според вашата възраст, състоянието на кожата ви, наличието на предишни хирургически операции. Ще разговаряме за процедурата, за периода на възстановяване, преимуществата и цената на процедурата.

Подготовка за процедурата

Ще ви дам инструкции за това как да се подготвите за операцията – режим на хранене и прием на течности, избягване на аспирин и други медикаменти, влияещи на съсирването на кръвта, третиране на кожата преди операцията. Ако пушите, трябва да откажете цигарите поне 1-2 седмици преди дермабразио, тъй като тютюнопушенето влияе на процеса на възстановяване на кожата.

Добре да предивидите ваш близък да ви откара у дома след процедурата и да ви помага в дните след нея.

Анестезия

Процедурата може да бъде извъшена под местна упойка в комбинация със седатив. В някои случаи, ако третираният участък е по-голям, може да се използва пълна упойка.

Операцията

Дермабразиото може да бъде извършено сравнително бързо. Процедурата отнема от няколко минути до час и половина, според областта от кожата, която се третира. Понякога процедурата се извършва на етапи, ако белезите, които трябва да се заличат са по-дълбоки. Дермабразиото премахва повърхностния слой на кожата – достига се до такава дълбочина, която гарантира, че белегът би бил заличен или направен по-малко видим.

След операцията

Непосредствено след операцията, кожата ще бъде зачервена и подпухнала, храненето или говоренето може да са трудни. Може да имате чувство за парене, щипене, изтръпване, но тези усещания се повлияват успешно с медикаменти. Подпухването обикновено изчезва за няколко дни до седмица. Първоначално на третирания участък може да се образува коричка, която ще падне когато под нея се образува стегната, розова кожа. Препоръчва се нанасянето на мехлеми, които отпускат кожата и ще премахнат усещането за сърбеж. Ще ви дам подробни инструкции как да третирате кожата след процедурата.

Връщане към нормалния ритъм

Новата кожа може да бъде подпухнала, чувствителна и светло розова за няколко седмици. Междувременно вие ще се върнете към обичайния си начин на живот. Може да започнете работа след около 2 седмици. Нужно е да избягвате дейности, които могат да наранят лицето поне за 2 седмици. Заниманията със спорт трябва да се отложат за след 4-6 седмици. Трябва да се избягват плуване, излагане на слънце и вятър поне за месец. Пиенето на алкохол е възможно едва след 3-4 седмици. От 6-12 месеца трябва да не се излагате на слънце, за да може да се възстанови естествения пигмент на кожата.

Вашата нова визия

Дермабразиото може да подобри значително визията на повърхността на кожата, но ще отнеме известно време преди резултатът да бъде напълно видим. Розовината на кожата ще изчезне за около 3 месеца. През този период може да носите анти-алергичен грим, когато излизате навън. Когато възстановяването приключи, третираната кожа ще има почти същата пигментация, като заобикалящата кожа и това ще допринесе за вашия естествен, подмладен вид.

 
Версия на Български език English version