d-r Pashaliev Plastic Surgeryd-r Pashaliev Plastic Surgery
Естетични операции за гърди - кликнете тукЕстетични операции за тяло - кликнете тукЕстетични операции за лице - кликнетет тук
    Начало Ексцизия на цикатрикси (оперативно отстраняване)
Ексцизия на цикатрикси (оперативно отстраняване) Печат Е-мейл

Много пациенти с неестетични белези говорят, че това е така, защото кожата им „заздравява лошо”. В това може да се съдържа истина, но са налице и множество други фактори, които определят крайния вид на белега. Да се обвинява единствено само пациента е несправедливо. Въпреки че наистина има пациенти, чиято кожа заздравява така, че даже и при най-добрата операция остават непривлекателни белези. Външния вид на белега често може да бъде подобрен по хирургически път, но и в някои случаи пациентите трябва да бъдат предупреждавани, че шансовете за подобрение не са огромни. Само този лекар, който би коригирал белега, може обосновано да оцени възможностите за подобрение.

Има няколко заблуждения относно белезите и техния външен вид. Някои пациенти твърдят, че тяхната кожа заздравява толкова добре, че тях не ги безпокои нищо, включително и изгледа на белезите. На такива пациенти трябва да бъде разяснено, че различните части на едно и също тяло заздравяват по различен начин. Другото много често заблуждение е в това, че пластичната хирургия може напълно да отстрани белезите. Това просто не е така. Когато вече е повредена дермата и се е образувал ръбец, той ще остане завинаги даже и след време да избледнее почти напълно. Друга заблуда е, че белезите могат да бъдат отстранени с помощта на лазер. Това е съвършено невъзможно. Белег, образуван след прорязването на всички слоеве на кожата, не би могъл да бъде отстранен посредством лазерна обработка и каквито и да било други способи.

С времето, всички белези „съзряват” и имат тенденция към избледняване.

Какви фактори влияят на външния вид на белега?

Възрастта на пациента, положението на белега (анатомичната област), направлението на белега, цвета на кожата, билогическите вариации, напрежението на шевовете са фактори, от които зависи как изглежда белега.

За да се избегнат груби белези е необходимо по време на оперативната процедура да се щадят тъканите, да се прави прецизна хемостаза и да се възстановяват тъканите послойно, за да се предотврати тъканното напрежение. Много често се налага използването на т.нар. интрадермални шевове, при които не остават следи по повърхността на кожата от бодовете на иглата. Различните видове шевове, които се прилагат при възстановяването на тъканите се прецизират индивидуално при всеки отделен случай. С цел да се намали тъканното напрежение, следоперативно по хода на шевовете се прилагат специални лепливи лентички, които спомагат за подобряване на окончателния вид на белега. Много често при пластичната хирургия в следоперативния период се налага използване на еластично бельо за протекция на тъканите. Състоянието на пациента се проследява продължително от лекуващия лекар, за да се вземат своевременно необходимите мерки за предотвратяване образуването на нежелани белези.

 
Версия на Български език English version