d-r Pashaliev Plastic Surgeryd-r Pashaliev Plastic Surgery
Естетични операции за гърди - кликнете тукЕстетични операции за тяло - кликнете тукЕстетични операции за лице - кликнетет тук
    Начало Оперативно отстраняване на гинекомастия при мъже
Оперативно отстраняване на гинекомастия при мъже Печат Е-мейл

За намаляването на гърдите при мъжете

Медицинския термин „Гинекомастия” произлиза от гръцки и означава „гърди подобни на женски”. Въпреки, че за това състояние се говори рядко, всъщност то е доста често срещано – между 40 и 60 % от мъжете имат гинекомастия. Тя може да засяга едната или двете гърди. Въпреки, че развитието на гърдите при мъжете може да се дължи на някои медикаменти, няма конкретно обяснение в повечето от случаите.

За мъже, които желаят да променят външния си вид, оперативното отстраняване на увеличението на гърдите е разрешение. При процедурата се премахват мазнини и тъкан от жлезите и в някои случаи се отстранява излишната кожа, за да може гърдите да изглеждат по-плоски, стегнати и контурирани. По време на консултацията ни, ще отговоря на всички въпроси, свързани с процедурата и ще обсъдим какви ще са резултатите от нея.

За кого е подходяща процедурата?

Операцията е подходяща за мъже в добро здравословно и стабилно емоционално състояние на всякаква възраст. Най-добри са резултатите при пациенти със стегната, еластична кожа, която ще се адаптира към новия контур на тялото.

Процедурата не е подходяща за мъже, които страдат от затлъстяване и които не са опитали да разрешат този проблем чрез намаляване на телесното тегло чрез спорт. При мъже, които пият големи количества алкохол или пушат наркотични вещества, операцията не се препоръчва. Някои медикаменти, като анаболните стероиди може да причинят гинекомастия. Затова, първо на пациентите се препоръчва да спрат тези медикаменти и да се проследи дали ще последва намаляване на гърдите, преди да е взето решението за хирургическа корекция.

Съществуват ли рискове?

Абсолютно задължително е операцията да бъде извършена от квалифициран, лицензиран хирург, за да бъде сведен рискът от операцията до минимум. Все пак съществуват известни рискове, както при всяка хирургическа намеса. Възможни са усложнения като кървене, инфекция, реакция от упойката, забележими белези, перманентна пигментация по кожата в областта на гърдите, малки разлики във вида на гърдите или положението на ареолите. В тези случаи може да бъде направена допълнителна корекция. Възможно е намаляване на чувствителността на гърдите или усещане за „вдървяване” за около година.

Планиране на операцията

По време на консултацията ни, ще ми е нужна информация за здравословното ви състояние и пълната ви медицинска история. Ще прегледам гърдите, за да установя причината за гинекомастията – възможно е тя да е причинена от увредена чернодробна функция, прием на съдържащи естроген медикаменти или анаболни стероиди. Ако причината е медицински проблем, ще ви препоръчам съответният специалист, който може да ви помогне.

В някои случаи може да е необходима мамограма или рентгенова снимка на гърдите, за да се види състоянието на гърдите. Според конкретния случай, ще изберем най-подходящата техника за премахването на гинекомастията.

Подготовка за операцията

Нужно е да спазвате препоръките, които ще ви дам относно хранителен режим и прием на напитки, медикаменти, витамини. Пушачите трябва да спрат пушенето  минимум седмица-две преди операцията и по време на възстановителния период, защото тютюнопушенето намалява кръвоснабдяването и забавя възстановяването. Едно денонощие престой може да се наложи след операцията, за да сте под наблюдение.

Анестезия

Корекцията на увеличените гърди обикновено се извършва под пълна упойка, така че пациентът спи през цялото време.

Операцията

Ако увеличението на гърдите се дължи на увеличение на жлезите, те ще бъдат отстранени при операцията. Може да се направи и липосукция на гърдите.

Обикновено се прави разрез на незабележимомясто – или по очертанието на ареолата или в областта под мишницата. Хирурга премахва през разреза част от жлезната тъкан и излишните мазнините кожа. Ако се използва липосукция за отстраняване на излишните мазнини, канюлата обикновено прониква през направения разрез. Ако гинекомастията се дължи основно на излишни мазнини, обикновено се ползва липосукция за премахването им, за което се прави малък разрез по очертанието на ареолата или под мишницата. В случаи на отстраняване на по-голяма част от жлезата, част от кожата на гърдите се налага да бъде отстранена, за да съответства на новия контур на гърдите. Понякога на мястото на разреза се поставя дрен след операцията. Гърдите може да бъдат превързани в периода на възстановяване.

След операцията

Възможно е да чувствате известен дискомфорт след операцията; това състояние се повлиява успешно от обезболяващи медикаменти. Би трябвало да предвидите някой близък да ви закара у дома след операцията и да ви помага 1-2 дни след това, ако е необходимо.

Възможно е да имате оток за известно време и дори да си задавате въпроса дали изобщо има някакво подобрение. За да се намали подуването, ще трябва да носите постоянно еластично пристягащо облекло за 1-2 седмици, както и през нощта за по-дълъг период от време. Отокът ще изчезне в първите няколко седмици, но крайният резултат от операцията ще бъде напълно видим след около 3 месеца.

Междувременно е важно да се върнете към обичайния си начин на живот. Ще ви бъде препоръчано да започнете да се разхождате в деня след операцията. Може да се върнете на работа когато се почувствате добре, което може да се случи дори 2-3 дни след операцията. Шевовете обикновено се свалят след 1-2 седмици. Препоръчително е да избягвате сексуални контакти за седмица – две, както и да не се натоварвате физически или да спортувате за около 3- 4 седмици. След около месец ще бъдете в състояние да практикувате всички обичайни дейности.

Не трябва да излагате на слънце белезите от операцията поне за 6 месеца след процедурата, тъй като слънцето може да промени пигменацията на кожата и да направи белега по-тъмен. Ако е невъзможно да избегнете излагането на слънцето е наложително да използвате слънцезащитна козметика с най-висок предпазен фактор.

Вашата нова визия

Операцията на гинекомастията може да подобри като цяло начина, по който изглеждате. Добре е преди да се решите на тази стъпка да обсъдим всички детайли и да преценим дали очакванията ви са реалистични. Резултатите от операцията са значими и постоянни и ако желанията ви са изпълними, то вие ще бъдете много доволни от постигнатия от корекцията ефект и новия начин, по който изглеждате.
 
Версия на Български език English version