d-r Pashaliev Plastic Surgeryd-r Pashaliev Plastic Surgery
Естетични операции за гърди - кликнете тукЕстетични операции за тяло - кликнете тукЕстетични операции за лице - кликнетет тук
    Начало Повдигане на бюста
Повдигане на бюста Печат Е-мейл

Ако обмисляте повдигане на бюста

През годините фактори като бременност, кърмене и отпускането на тъканите, водят до отпускане на гърдите. Кожата губи еластичността си и често бюстът променя формата си и гърдите увисват.

Повдигането на бюста е хирургическа процедура за повдигане и оформяне на гърдите. При това може да се намали например размерът на ареолата на зърната. Ако гърдите ви са малки или са загубили обема си след бременност, имплантите в съчетание с повдигането на бюста може да увеличат размера им и да им предаде стегнат вид.

За кого е подходяща процедурата?

Повдигането на бюста ще подобри визията и самочувствието ви. По време на консултацията ще обсъдим възможностите и какви очаквания може да имате от процедурата.

Операцията е подходяща за емоционално стабилни жени в добро здравословно състояние, с реалистични очаквания. Най-добрите резултати се постигат при жени с малки, но увиснали гърди. Гърди с всякакъв размер може да бъдат повдигнати, но резултатът може да не трае дълго при много тежки гърди.

Много жени желаят повдигане на бюста след бременност и кърмене, тъй като кожата на гърдите им се е разтеглила и те са загубили обема си. Все пак, ако планирате да имате още деца, може би е добре да отложите повдигането на бюста. Операцията не застрашава вашите бъдещи бременности и кърменето, но е възможно от бременността гърдите отново да се разтегнат и увиснат и да заличат постигнатото от повдигането на бюста.

Съществуват ли рискове?

Повдигането на бюста е безопасно, ако се извърши от квалифициран, лицензиран хирург. Все пак, както при всяка хирургическа намеса, съществуват известни рискове от усложнения. За да се избегнат те, както и за бързото ви и безпроблемно възстановяване, е нужно да се придържате строго към всички мои препоръки преди и след операцията.

Намаляването на бюста обикновено оставя постоянни белези, но те могат да бъдат прикрити от сутиена или банския костюм. При пушачите обикновено остават по-забележими белези. Възможна е загуба на чувствителността на зърната или гърдите.

Планиране на операцията

По време на консултацията, ще обсъдим очакванията и желанията ви и ще решим какви са най-подходящите форма и големина на гърдите ви и дали е реалистично да очакваме да ги постигнем. Ще вземем под внимание фактори като възраст, размер и форма на гърдите, състоянието на кожата и ще решим дали е нужно поставянето на имплант, къде ще бъде позиционирана ареолата. Ще отговоря на всички ваши въпроси, за да сте напълно информирани и подготвени за процедурата.

Подготовка за операцията

В зависимост от възрастта ви и семейната ви история, може да препоръчам мамограма (ренгенова снимка) преди операцията. Ще ви дам препоръки относно хранене, тютюнопушене, прием на течности, прием или избягване на определени медикаменти и витамини.

След процедурата може да се наложи да останете под наблюдение за няколко дни. Препоръчвам да предивидите ваш близък да ви откара у дома след процедурата и да ви помага в следващите дни, ако се нуждаете.

Анестезия

Обикновено операцията се извършва под пълна упойка.

Операцията

Съществуват различни техники, но най-често се прави разрез с формата на котва, който следва естествената форма на гърдите. Разрезът се прави там където ще бъде отнета излишна кожа и тъкан; след премахването й се определя новата позиция на ареолата. Шевовете се правят обикновено около ареолата и вертикално от нея до основата на гърдата.

Ако комбинирате лифтинга с увеличаване на бюста, имплантът може да се постави под кожната тъкан или под гръдния муслул на гръдната стена.

След операцията

След операцията ще носите еластична превръзка или хирургичен сутиен върху пристягащо бельо. Гърдите ви ще са подути и отекли за няколко, но болката няма да е силна и може да се повлияе успешно от обезболяващи медикаменти. След няколко дни превръзките ще бъдат заменени с мек поддържащ сутиен. Нужно е да носите този сутиен постоянно за 3-4 седмици над еластична пристягаща превръзка. Конците ще бъдат свалени след 1-2 седмици. Ако кожата ви е суха след операцията, може да нанасяте овлажняващ крем няколко пъти дневно (избягвайте областите около разрезите). Може да се появи загуба на чувствителност около зърната и кожата на гърдите, причинена от подпухването след операцията. Това усещане обикновено изчезва през следващите 6 седмици.

Връщане към нормалния ритъм

Възстановяването е постепенен процес. Ще сте на крака след ден-два, но не планирайте връщане на работа по-рано от седмица – съобразете се с това как се чувствате. Ще ви дам подробни инструкции как поетапно да възстановите нормалния си ритъм на живот. Препоръчително е да избягвате секса за седмица и повече, както и да спортувате за около месец. След това може постепенно да започнете да се върнете към обичайните си натоварвания и ангажименти. Ако забременеете, операцията не би повлияла на възможността да кърмите, тъй като млечните ви жлези и ареолите няма да бъдат засегнати.

Вашата нова визия

Ще направим всичко възможно, за да бъдат белезите от операцията незабележими, но трябва да се знае, че тази процедура все пак оставя постоянни белези. Те може да останат видими в течение на месеци и постепенно да станат по-незабележими (ще изглеждат като тънки бели линии след време). Обикновено местоположението им е такова, че можете да носите изрязани дрехи и дълбоки деколтета. Трябва да знаете също, че резултатите от повдигането на бюста може да не траят завинаги – те се влияят от гравитацията, бременността, възрастта и промените в теглото. Обикновено когато повдигането е съчетано с поставянето на импланти, резултатите са по-дълготрайни.

 
Версия на Български език English version