d-r Pashaliev Plastic Surgeryd-r Pashaliev Plastic Surgery
Естетични операции за гърди - кликнете тукЕстетични операции за тяло - кликнете тукЕстетични операции за лице - кликнетет тук
    Начало Намаляване и повдигане на бюста
Намаляване и повдигане на бюста Печат Е-мейл

Ако обмисляте повдигане на бюста

Млечната жлеза винаги се е считала като основен признак за женственост. Не само последсвеята след отстраняване на млечната жлеза, но и други изменения в размерите и формата на жлезата, отклонения от естетическия идеал може да предизвикат тежки психо-емоционални нарушения, които довеждат до влошаване качеството на живот. Може да имаме вариране в количеството на структурата, разположението, размерите на млечените жлези и тяхната форма. Към пороците на развитието се отнасят:

- аплазия – отсъствие на жлезистата структура

- амастия – тотално отсъствие на млечни жлези

- ателия – отсъствие на зърно

Размерите на млечните жлези зависят от индивидуалното количество на клетъчния състав, който е определен ембриологически, а също така и от силата на отговора на хормоналната стимулация. Клетъчния отговор може да се прояви под формата на увеличен размер на органа (хипертрофия) или във вид на увеличение на числото на клетъчните елементи (хиперплазия). Съответно, снижаването количеството на клетъчните елементи в зародиша (хипоплазия) довежда до неразвитие на органа. А разликата в числеността на клетъчните елементи двустранно се проявява като асиметрия. Юношеската хипертрофия (гигантизъм) хистологически се формира в по-голяма степен от съдови, фиброзни и стромални елементи, отколкото от жлезисти тъкани.

Формата на млечните жлези зависи преди всичко от разпределението на жлезистата, мастната тъкан, фиброзния поддържащ апарат и кожната повърхност. Влиянието на гравитацията на жлезистата тъкан, а също така и на качеството на относителните размери на „кожния джоб” определя формата на млечната жлеза при всички пациентки без изключение. Значителното отпускане на жлезата (птоза) може да бъде двустранно, едностранно. То може да бъде усложнено от наличие на асиметрия. При възрастните жени относителното неравномерно намаляване на обема на жлезата (атрофия) при атонична и разтегната кожа може да доведе до нейното отпускане в различна степен. Аналогични изменения се наблюдават и у млади жени след раждането (постлактационна атрофия). Докато при недоразвитите и атрофични млечни жлези основната причина за оперативното лечение е желанието за подобряване на външния вид, то при увеличените размери на гърдите, пациентките се оплакват от болки в шията, гърба и кръста, промяна на стойка и снижение на физическата активност.

За кого е подходяща процедурата?

Хирургичната корекция ще подобри визията и самочуствието ви. По време на консултацията ще обсъдим възможностите и какви очаквания можете да имате от процедурата.

Операцията е подходяща за емоционално стабилни жени в добро здравословно състояние, с реалистични очаквания. След отделянето на излишната жлезиста и мастна тъкан възникват въпросите как да се сформира коническата форма на млечната жлеза и как да се пренесе нагоре ареолата – на върха на този конус. Съществуват различни хирургични техники за редукция на тъканите, които се прецизират строго индивидуално, в зависимост от анатомията на млечните жлези.

Много жени желаят корекция на бюста след бременност и кърмене, тъй като кожата на гърдите им се е разтеглила и те са загубили обема си. Все пак, ако планирате да имате още деца, може би е добре да отложите редукцията и повдигането на бюста. Операцията не застрашава вашите бъдещи бременности и кърменето, но е възможно от бременността гърдите отново да се разтегнат и увиснат и да заличат постигнатото от корекцията на бюста.

Съществуват ли рискове?

Редукцията и повдигането на бюста е безопасно, ако се извърши от квалифициран, лицензиран хирург. Все пак, както при всяка хирургическа намеса, съществуват известни рискове от усложнения. За да се избегнат те, както и за бързото ви и безпроблемно възстановяване, е нужно да се придържате строго към всички мои препоръки преди и след операцията.

Намаляването на бюста обикновено оставя постоянни белези, но те могат да бъдат прикрити от сутиена или банския костюм. При пушачите обикновено остават по-забележими белези. Възможна е загуба на чувствителността на зърната или гърдите.

Планиране на операцията

По време на консултацията, ще обсъдим очакванията и желанията ви и ще решим какви са най-подходящите форма и големина на гърдите ви и дали е реалистично да очакваме да ги постигнем. Ще вземем под внимание фактори като възраст, размер и форма на гърдите, състоянието на кожата, къде ще бъде позиционирана ареолата. Ще отговоря на всички ваши въпроси, за да сте напълно информирани и подготвени за процедурата.

Подготовка за операцията

В зависимост от възрастта ви и семейната ви история, може да препоръчам мамограма (ренгенова снимка) преди операцията. Ще ви дам препоръки относно хранене, тютюнопушене, прием на течности, прием или избягване на определени медикаменти и витамини.

След процедурата може да се наложи да останете под наблюдение за няколко дни. Препоръчвам да предивидите ваш близък да ви откара у дома след процедурата и да ви помага в следващите дни, ако се нуждаете.

Анестезия

Обикновено операцията се извършва под пълна упойка.

Операцията

Съществуват различни техники, но най-често се прави разрез с формата на котва, който следва естествената форма на гърдите. Разрезът се прави там където ще бъде отнета излишна кожа и тъкан; след премахването й се определя новата позиция на ареолата. Шевовете се правят обикновено около ареолата и вертикално от нея до основата на гърдата.

След операцията

След операцията ще носите еластична превръзка или хирургичен сутиен върху пристягащо бельо. Гърдите ви ще са подути и отекли за няколко, но болката няма да е силна и може да се повлияе успешно от обезболяващи медикаменти. След няколко дни превръзките ще бъдат заменени с мек поддържащ сутиен. Нужно е да носите този сутиен постоянно за 3-4 седмици над еластична пристягаща превръзка. Конците ще бъдат свалени след 1-2 седмици. Ако кожата ви е суха след операцията, може да нанасяте овлажняващ крем няколко пъти дневно (избягвайте областите около разрезите). Може да се появи загуба на чувствителност около зърната и кожата на гърдите, причинена от подпухването след операцията. Това усещане обикновено изчезва през следващите 6 седмици.

Връщане към нормалния ритъм

Възстановяването е постепенен процес. Ще сте на крака след ден-два, но не планирайте връщане на работа по-рано от 7-10 дни – съобразете се с това как се чувствате. Ще ви дам подробни инструкции как поетапно да възстановите нормалния си ритъм на живот. Препоръчително е да избягвате секса за седмица и повече, както и да спортувате за около месец. След това може постепенно да започнете да се върнете към обичайните си натоварвания и ангажименти.

Вашата нова визия

Ще направим всичко възможно, за да бъдат белезите от операцията незабележими, но трябва да се знае, че тази процедура все пак оставя постоянни белези. Те може да останат видими в течение на месеци и постепенно да станат по-незабележими (ще изглеждат като тънки бели линии след време). Обикновено местоположението им е такова, че можете да носите изрязани дрехи и дълбоки деколтета. Трябва да знаете също, че резултатите от повдигането на бюста може да не траят завинаги – те се влияят от гравитацията, бременността, възрастта и промените в теглото. Обикновено когато повдигането е съчетано с поставянето на импланти, резултатите са по-дълготрайни.

 
Версия на Български език English version