d-r Pashaliev Plastic Surgeryd-r Pashaliev Plastic Surgery
Естетични операции за гърди - кликнете тукЕстетични операции за тяло - кликнете тукЕстетични операции за лице - кликнетет тук
    Начало Липектомия на корем (с пластика на коремна стена)
Липектомия на корем (с пластика на коремна стена) Печат Е-мейл

Ако обмисляте липектомия на корем

Това е основна хирургична процедура, с която се премахват излишната кожа и мазнини от средния и долен участък на корема и се коригират (стягат) мускулите на коремната стена. В резултат значително ще се редуцира размера и вида на големия или увиснал корем.

За кого е подходяща процедурата?

Липектомията се прилага на пациенти в добра физическа форма, които се безпокоят от големите мастни депа и увисналата кожа в областта на корема и които не могат да бъдат премахнати с диети или упражнения. Тази операция е изключително подходяща при жени, които след бременност/и имат разтегната коремна мускулатура и загубила еластичността си кожа. Липектомията може да помогне много и на хора, чиято кожа поради напредването на възрастта и напълняването, не е така еластична.

Пациенти, които възнамеряват да отслабнат много, трябва да отложат операцията. При жени, планиращи бременност в бъдеще, процедурата също трябва да се отложи, тъй като вертикалните мускули, които се “прибират” при пластиката на коремната стена, може отново да се разтегнат при бременност.

Липектомията ще подобри значително начина, по който изглеждате. По време на консултацията ни, ще обсъдим в детайли вашите желания и очаквания резултат от процедурата.

Съществуват ли рискове?

Хиляди успешни корекции на корема се извършват всяка година. Когато операцията е извършена от квалифициран, лицензиран хирург, вероятността от поява на усложнения се свежда практически до минимум. Пост-оперативните усложнения като инфекции или кръвни съсиреци са редки, но може да се появят. За предотвратяването им се ползват дренажи и антибиотици. Препоръчва се движение скоро след операцията, за предотвратяване на съсиреци. Необходимо е пушачите да прекратят пушенето, защото то увеличава риска от усложнения и забавяне на възстановяването.

За безпроблемното и бързо възстановяване се препоръчва стрикното спазване на препоръките на хируга, особено що се отнася до момента когато може да се възстанови физическата активност.

Планиране на операцията

При първата ни консултация, ще обсъдим здравословното ви състояние, тонуса на кожата и областите, които трябва да коригираме с процедурата. Необходимо е да ни информирате за медикаментите, които приемате, както и дали пушите. Ще дискутираме вашите очаквания от липектомията и какво реалистично можем да постигнем с нея. Ако мастните депа са локализирани под пъпа например, ще е нужна по-лека корекция (т.нар. частична липектомия).

Ще обсъдим каква анестезия ще бъде използвана, както и режимът, които трябва да спазвате преди и след операцията.

Подготовка за операцията

Ще ви дам насоки за хранителния режим, както и приема на медикаменти и витамини.Ако пушите, планирайте да спрете поне 1-2 седмици преди операцията. Избягвайте прекомерното излагане на слънце (особено на корема), не се подлагайте на строга диета, тъй като това може да забави възстановяването ви след процедурата. Ако имате настинка или каквато и да е инфекция, процедурата трябва да бъде отложена.

Необходимо е да осигурите някой да ви придружи до дома след операцията, както и да имате близък, който да ви помага при нужда в дните след процедурата.

Анестезия

Липектомията се извършва под пълна упойка.

Операцията

Пълната липектомия обикновено трае 2-5 часа според сложността на корекцията. Частичната липектомия продължава 1-2 часа.

Обикновено се прави разрез от бедро до бедро, точно над пубиса. Друг разрез се прави в областта на пъпа. Коремната мускулатура се коригира, в резултат на което коремната стена става стегната и се намалява обиколката на талията. Излишната мастна тъкан и кожа се отстраняват.

След операцията

През първите няколко дни, коремът вероятно ще бъде отекъл и може да чувствате болка и дискомфорт – тези усещания се повлияват успешно от обезболяващи медикаменти. Според сложността на операцията, може да се приберете в къщи няколко часа след операцията или да останете под наблюдение за няколко дни в болницата.

Препоръчително е да започнете да се разхождате възможно по-скоро след операцията. Повърхностните шевове се свалят след 5-7 дни, а по-дълбоките след 2-3 седмици. Препоръчва се да се носи поддържащо еластично бельо на мястото на операцията.

Връщане към нормалния ритъм

Ще отнеме известно време докато се почувствате “във форма”. Ако имате здрава коремна мускулатура, възстановяването ще бъде по-бързо. Някои хора се връщат на работа след 2 седмици, докато други се възстановяват 3-4 седмици.

Упражненията ще ви помогнат да се възстановите по-бързо. Дори и да не сте спортували преди, е добре да правите упражнения, за да възвърнете тонуса си и за да редуцирате отока и минимизирате риска от кръвни съсиреци. Натоварващите упражнения все пак трябва да се избягват докато не се почувствате наистина добре. Възможно е белегът да е много забележим през първите 3-6 месеца – това е нормално. Обикновено отнема 9-12 месеца преди белега да се заличи и да избледнее. Разбира се, той ще бъде незабележим под дрехите или банския ви костюм.

Вашата нова визия

Липектомията (частична или пълна) дава отлични резултати при пациенти със слаба коремна мускулатура или увиснала кожа. В повечето случаи резултатът от операцията е дълготраен, ако се следва разумно балансирана диета и двигателен режим.
 
Версия на Български език English version