d-r Pashaliev Plastic Surgeryd-r Pashaliev Plastic Surgery
Естетични операции за гърди - кликнете тукЕстетични операции за тяло - кликнете тукЕстетични операции за лице - кликнетет тук
    Начало Аспирационна липосукция (за 1 район)
Аспирационна липосукция (липоскулптура) Печат Е-мейл

Ако обмисляте липосукция

Липосукцията е процедура за скулптуриране на тялото чрез премахването на нежеланите мазнини от някои области като корем, бедра, ханш, задни части, колене, ръце, брадичка, бузи или врат. През последното десетилетие липосукцията, известна още като “скулптура” или “вакуумна липектомия” претърпя значително развитие. Въпреки че липосукцията не може да бъде заместител на здравословната диета или спортуването, тя може да премахне мазнини и да коригира участъци от тялото, които не се повлияват от традиционните методи за контрол на теглото.

Подходяща ли е процедурата за вас?

Необходимо е да имате реалистични очаквания за процедурата и резултатите от нея. Липосукцията може да подобри вашата визия и самочувствие. По време на консултацията ще ви разясня какво можем да постигнем с процедурата и ще ви дам подробна информация за всеки аспект от операцията.

Липосукцията е изключително подходяща за хора с нормално тегло и стегната, еластична кожа, които имат “джобове” от излишни мазнини на определени участъци от тялото. Трябва да сте физически здрави и психологически стабилни, реалисти в очакванията си от процедурата. Възрастта не е от решаващо значение за резултатите от операцията, но обикновено при по-възрастните пациенти еластичността на кожата намалява и е възможно постигнатите резултати от липосукцията да не са същите като при младите пациенти.

При липосукцията, риск за пациентите представляват заболявания като диабет, сърдечни или белодробни заболявания, слабо кръвоснабдяване, скорошна операция в областта, която ще бъде контурирана с липосукция.

Планиране на операцията

При консултацията ни, ще оценим здравословното ви състояние, ще определим къде се намират нежеланите мастни депа и ще преценим каква е еластичността на вашата кожа. Ще коментираме подробно кои контуриращи методи (или комбинация от методи) са подходящи за вашия случай и какви резултати можем да постигнем.

Подготовка за процедурата

Ще ви дадем точни препоръки за подготовка за процедурата, включително хранителен режим, тютюнопушене, прием на медикаменти, които ще помогнат операцията и възстановителния период да протекат безпроблемно и бързо. Ако настинете или имате инфекция, особено кожна инфекция, операцията трябва да бъде отложена във времето. Рядко се налага да бъде взета кръв преди операцията в случай, че се наложи кръвопреливане по време на операцията.

Добре е да предвидите някой да ви откара у дома след процедурата и да ви помага 1-2 дни след това.

Ако се премахва повече мастна тъкан в комбинация с други процедури, може да се наложи да останете под лекарско наблюдение за едно денонощие.

Анестезия

Анестезията се избира така че да осигури максимален комфорт на пациента по време на процедурата. Ако се премахват малки участъци от мастна тъкан, може да се ползва местна упойка в комбинация с интравенозни седативи. За по-сериозни процедури е необходима анестезия на целия третиран участък (например епидурална анестезия). При отстраняване на повече мастна тъкан се прилага пълна упойка – така пациентът спи по време на липосукцията.

Операцията

Времетраенето на липосукцията зависи от сложността на процедурата, анестезията и използваната техника. Процедурата премахва локални мастни депа – през миниатюрен разрез се вкарва канюла, която изсмуква с вакуум подкожните мазнини. Тъй като заедно с мазнините се губят и течности, по време на процедурата, пациентът се следи внимателно и се правят интравенозни вливания.

Съществуват ли рискове?

Липосукцията трябва да се извърши от квалифициран, лицензиран хирург, за да се сведат рисковете до минимум. Процедурата за премахване на голямо количество мазнини (повече от 3 литра или 3 000 кубика) изисква специална подготовка и умения на лекаря. При подобни процедури се налага и след оперативно наблюдение на пациента. Въпреки че е рядкост, усложенения могат да се появят; по-голям е рискът, ако се третират едновременно множество области или оперативното поле е по-голямо като размер.

След операцията

За да се предотврати оток и кожата да се адаптира към новия контур на тялото, се препоръчва носенето на плътно прилепващи еластични дрехи/бельо за период от няколко седмици. Може да се предпише прием на антибиотици за предотвратяване на инфекция. Въпреки, че съвременните техники намаляват до минимум постоперативния дискомфорт, в първите дни след липосукцията е нормално да изпитвате известна болка, парене, отичане, които успешно се повлияват от медикаменти. Това усещане изчезва бързо в процеса на възстановяването – скоро започвате да изглеждате и да се чувствате по-добре.

Обратно към нормалния ритъм на живот

Възстановяването е постепенен процес. Конците се свалят или абсорбират в рамките на първата седмица или 10 дни. Препоръчително е да вървите и да се движите, за да се редуцира рискът от отоци и образуване на съсиреци. След седмица или две ще се почувствате добре и ще можете да се върнете на работа.

Активност, която е по-натоварваща, трябва да се избягва за месец докато трае възстановяването. Обикновено натъртванията и отока изчезват за три седмици, но някои подутини е възможно да се абсорбират за около 6 месеца. Ще контролираме състоянието и възстановяването ви внимателно по време на прегледите след процедурата.

Вашата нова визия

Ще забележите голяма разлика във формите на тялото си скоро след липосукцията. Значителното подобрение в начина, по който изглеждате ще стане по-видимо след около 4-6 седмици, когато отока е вече изчезнал. След около 3 месеца, всякакви оттоци са изчезнали и новия контур на тялото ви е видим. Ако имате реалистични очаквания за липосукцията, ще останете много доволни от естетичните резултати, постигнати чрез нея. Ще се чувствате по-комфортно с различен тип дрехи и по-уверени в красотата на вашето тяло.

Със здравословно хранене и поддържане на физическата форма с упражнения, ще можете да поддържате вашата нова визия.
 
Версия на Български език English version