d-r Pashaliev Plastic Surgeryd-r Pashaliev Plastic Surgery
Естетични операции за гърди - кликнете тукЕстетични операции за тяло - кликнете тукЕстетични операции за лице - кликнетет тук
    Начало Трансплантация на коса
Трансплантация на коса Печат Е-мейл

Ако обмисляте процедурата

Загубата на коса е причинена от напредването на възрастта, промяната на хормоналните нива и от генетични предпоставки (ако в семейството ви има хора с оплешивяване). По правило, колкото по-рано започва загубата на коса, толкова по-сериозно е оплешивяването. Загубата на коса може да е причинена от изгаряния или травма.

Истината за оплешивяването

Като причина за загубата на коса често се изтъква лошото кръвоснабдяване на скалпа, дефицита на винатамини, пърхота и дори носенето на шапка. Тези теории не са верни, както е невярно твърдението, че 40 годишен мъж, който не е оплешивял, никога няма да оплешивее.

За кого е подходяща процедурата

Трансплантацията на коса може да подобри начина, по който изглеждате и се чувствате, но няма гаранция, че ще бъде постигнат някакъв мечтан идеал, затова е много важно да имате реалистични очаквания. За възможностите на процедурата и резултатите от нея ще поговорим подробно по време на консултацията. Важно е да се знае, че всички техники за трансплантация на коса използват съществуващата коса и целта им е да се открие най-ефективния начин за ползването на наличната коса на пациента.

Нужно е пациентът да има участъци със здраворастяща коса отзад или отстрани на главата, които да послужат като донорски. Това са участъци, от които се взимат графтове и ламба. Фактори като цвят на косата, гъстота, структура, къдравина може да повлияят на естетичния резултат.

Има множество техники за трансплантация на коса и често на един пациент се прилага повече от една техника за постигане на оптимални резултати. Трансплантационни техники като пънч графтове, мини-графтове, микро-графтове, ивични графтове се ползват за умерено сгъстяване на косата. Ламба, редуциране на скалпа и тъканна експанзия са подходящи за пациенти, които желаят по-видима промяна.

Трябва да се има предвид, че има ограничения при постигането на резултата – например човек с много малко коса, не е препоръчително да се подложи на тази операция.

Загубата на коса при жени

Според някои изследвания, една на пет жени страда от известна загуба на коса, причинена от възрастта, заболяване или от хормоналните промени след менопаузата. По-често при жените се наблюдава изтъняване и разреждане на косата по целия скалп, а не обичайното за мъжете оплешивяване в цели участъци. Възможни решения на проблема са перуките, удължаването на коса или приема на медикаменти (те обикновено предотвратяват бъдещо оредяване на косата и не стимулират растежа на нова коса). Трансплантацията на коса е подходяща за жените, които не желаят да ползват гореизброените възможности. Важно е пациентката да има гъста коса отзад на главата, откъдето да бъдат взети мини графтове и преместени в участъците с оредяла коса. Добре е да знаете, че няма да имате гъстата коса, която сте имали преди оплешивяването, но процедурата може да “замаскира” оределите участъци и да създаде усещането за по-голяма гъстота.

Съществуват ли рискове?

Процедурата е безопасна когато се извършва от квалифициран и лицензиран пластичен хирург. Както при всяка хирургична операция е възможна инфекция, кървене и белези, наричани “разтегнат гръб”, причинени от напрежението при някои процедури за намаляване на скалпа. При трансплантирането на коса е възможно някои от присадените графтове “да не се хванат”. Трябва да се знае, че е нормално косата от трансплантираните участъци да опада преди да се стабилизира и да започне нов растеж. В някои случаи е нужно процедурата да се повтори. Ако процесът на оплешивяване продължава и участъците с трансплантирана коса се окажат близо до такива на прогресивно оплешивяване, то може да се наложи повтаряне на процедурата, за да се постигне равномерно разпределение на косата.

Планиране на операцията

Това е операция, изискваща много индивидуален подход. По време на консултацията ще прегледаме фамилната ви история за случаи на оплешивяване, ще оценим състоянието ви в момента (гъстота на косата, растеж и загуба на коса) и бъдещото развите на процеса. Ще говорим за времетраенето на процедурите и възстановяването, както и за резултата, който може да очаквате от всяка процедура.

Състояния, които могат да са рискови за операцията са неконтролирано високо кръвно налягане, проблеми със съсирването на кръвта, тютюнопушене, приемане на определени медикаменти (особено аспирин и други, влияещи на съсирването на кръвта).

Подготовка за операцията

Ще ви дадем точни препоръки за подготовка за процедурата, включително хранителен режим, тютюнопушене, прием на медикаменти, които ще помогнат операцията и възстановителния период да протекат безпроблемно и бързо.

Ако пушите е изключително важно да спрете поне за седмица-две преди операцията, тъй като тютюнопушенето възпрепятства притока на кръв към кожата и може да забави процеса на възстановяване. Добре е да предвидите ваш близък да ви откара у дома след процедурата и да ви помага, ако се нуждаете, както и да ограничите активността си 1-2 дни след операцията. Обикновено се налага 1 нощ престой в болница за възстановяване.

Видове анестезия

Трансплантацията на коса обикновено се извършва под местна упойка (скалпът не е чувствителен). Ако случаят е по-комплексен (ламба, тъканна експанзия), може да се използва пълна упойка.

Операцията

При трансплантацията на коса малки участъци (графтове) от скалпа от донорския участък се взимат и присаждат в областта на плешивостта. Графтовете могат да имат различна форма и големина и да съдържат 1-2, 10-15 или 30-40 косъма. Обикновено са нужни няколко хирургически процедури, за да се постигне желаната гъстота, като се препоръчват няколкомесечни паузи между процедурите. Може да минат 2 години докато видите цялостния резултат от трансплантацията. Количеството и гъстотата на косата, от които се нуждаете зависи от цвета и плътността на косъма. Плътната, сивата или светлата коса дава повече възможности за покритие от тънката, тъмна коса.

Броят на присадените графтове по време на първата сесия варира; ако са по-големи – може да се достигне до 50, а ако са мини или микро графтове, броят им може да бъде до 700 за една сесия. Преди процедурата косата в донорската област се скъсява силно, за да може космите да бъдат достъпни и лесни за преместване. Първоначално за добрата циркулация на скалпа, графтовете се поставят на разстояние един от друг; това разстояние се попълва при следващите процедури. Процедурата изисква голямо внимание от страна на хирурга – за присаждането на косата, така че тя да расте в естествената й посока, както и да не бъде поразен участъкът, от който се присаждат графтовете. След процедурата, участъците се покриват с марля и пациентът носи превръзка 1-2 дни.

След операцията

Как ще се чувствате след трансплантацията зависи от сложността на извършената процедура. Обикновено усещането за дискомфорт успешно се тушира с обезболяващи медикаменти. Ако имате превръзки, те обикновено се свалят след 1 ден. Косата може да се измие внимателно 2 дни след операцията. Ако има шевове, те се свалят 7-10 дни след операцията.

Тъй като физическите натоварвания и спорта увеличават притока на кръв към скалпа, трябва да ги избягвате поне 3 седмици след операцията. Препоръчително е сексуалната активност да бъде възстановена едва десетина дни след трансплантацията. По време на прегледите ще следим внимателно вашето възстановяване и ще ви давам предписания за режима, който трябва да спазвате за бързото ви и безпроблемно възстановяване.

Връщане към нормалния ритъм

Колко скоро ще се върнете към обичайния си ритъм на живот зависи от сложността на процедурата. Нормално, няколко дни след операцията ще се чувствате добре и можете да се върнете на работа. Пациентите, при които са ползвани трансплантирани участъци трябва да запомнят, че е нещо нормално “новата коса” да пада 6 седмици след операцията. Това състояние е почти винаги временно. След това, в рамките на 5-6 седмици се възстановява нормалния растеж на косата. Може да се очаква около сантиметър растеж на косата месечно.

Последващи процедури

Може да се нуждаете от допълнителни процедури за постигането на по-натурален вид на косата. Понякога се изисква коригиране на линията на косата чрез използването на различни по големина графтове. В повечето случаи е добре да бъдете подготвени, че ще се наложи последваща процедура/и според това какви са постигнатите и желаните естетични резултати.
 
Версия на Български език English version