d-r Pashaliev Plastic Surgeryd-r Pashaliev Plastic Surgery
Естетични операции за гърди - кликнете тукЕстетични операции за тяло - кликнете тукЕстетични операции за лице - кликнетет тук
    Начало Увеличаване на устни (оперативно)
Увеличаване на устни (оперативно) Печат Е-мейл

Едно от най-старите направления в естетичната хирургия е хирургията на устните. Естетичната хирургия на устните е феномен, който се наблюдава през последните години. Ние започнахме да обръщаме повече внимание на чувствеността и сексуалността на тази част на тялото. Пълните устни разглеждаме в нашата култура като чувствени, асоциирайки ги с акта на целуването. Затова в днешно време се придава огромно значение на красотата на устните като атрибут на идеалната красота.

Според естетическия идеал, горната устна би трябвало да е малко по-тънка от долната и устните да са ясно очертани (с изразен цвят). Естетичните проблеми при устните може да се разделят на 2 различни групи:
- възрастови изменения
- наследствени отклонения от естетическия идеал

При възрастовите изменения се появяват множество бръчици около устата, горната устна постепенно се удължава и червената ивица изтънява. Тенденциите при долната устна е обратна. Силата на теглене я придвижва надолу и с възрастта се наблюдава тенденция към увисване. Друг ефект от стареенето е промяна на границата на червената ивица със заобикалящата кожа – тя става по-незабележима. Загубата на еластичност на тъканите способства за отпускането на ъглите на устата, придавайки й тъжна гримаса.

Най-честите наследствени отклонения от естетическия вид са наличието на тънки устни, което придава на човека сърдит или горделив вид. Жени с такива устни могат да имат чувството за недостатъчна женственост и чувственост. Друг сравнително рядък дефект, който може да предизвика желанието за корекция е асиметрията на устните.

По време на консултацията, ще обсъдим какви реални резултати може да се очакват от процедурата и какви техники ще ползвам според вашите индивидуални нужди и особености.

Процедурата:

Възрастовите изменения могат да се повлияят с локална обработка от типа на химическия и лазерния пилинг, дермабразио или инжектиционното приложение на филъри. Удължената от възрастта горна устна може да се коригира чрез повдигане на устната, при което се прави разрез под носа. При това остава видим, но много дискретен белег, разположен на едва забележимо място. За хирургичното увеличаване на устните може да се използва въвеждането на дерма, мастна тъкан, фасциална мембрана и др. Един от най-често използваните методи на локална пластика е V-Y пластиката. Лигавицата по вътрешната повърхност на устните се разрязва и повдига под формата на буквата V, а зашиването е под формата на буквата Y, което принуждава голямо количество тъкани да излезе на видимата част на устната. Белезите се намират в устата и са невидими. Понякога тази процедура се комбинира с трансплантацията на мастна и други тъкани. Възможно е за подчертаването и разширяването на червения контур на устните да се използва и татуировка с червен пигмент.

След процедурата:

В устните следоперативно възникват пулсации и неголяма болка след прекратяване на действието на местния анестетик. След 6-8 часа тези симптоми изчезват, оставяйки незначителна болезненост, която не изисква третиране с лекарства. Устната се усеща и изглежда като раздута, особено след трансплантацията на автоложни тъкани. Отока намалява през първата седмица – две и преминава окончателно до месец, при което устната приема нормалната си форма. Окончателния резултат е видим след 6 месеца.

Важно да се знае, че след операцията има неизбежно дискомфорт и известен следоперативен оток. Съществува минимален риск за дискретна асиметрия на устните и известно снижаване чувствителността на устните, което с времето преминава.

Необходими са 5-7 дни отсъствие от работа до отзвучаване на отоците.

Не трябва да се излагате на слънце поне за 48 часа; може да ползвате грим и слънцезащитна козметика като протекция и за прикриване на състоянието на третираните зони.

Вашата нова визия

Пациентите са много доволни от резултатите, постигани благодарение на корекцията на формата на устните.
 
Версия на Български език English version