d-r Pashaliev Plastic Surgeryd-r Pashaliev Plastic Surgery
Естетични операции за гърди - кликнете тукЕстетични операции за тяло - кликнете тукЕстетични операции за лице - кликнетет тук
    Начало Блефаропластика (горни клепачи)
Блефаропластика (горни клепачи) Печат Е-мейл

Ако обмисляте корекция на клепачите...

Операцията на клепачите или т.нар. блефаропластика е процедура за премахване на мазнини и/или на отпусната кожа и мускулна тъкан от горния и/или долния клепач. Тя може да коригира увисването на кожата, припокриващо горния клепач, както и подпухналостта и торбичките под очите, които ви карат да изглеждате по-възрастни и уморени. В повечето случаи, процедурата няма да заличи т.нар. бръчки “пачи крак” или да премахне тъмните кръгове под очите или да повдигне увисналите вежди. Процедурата може да коригира азиатския тип очи, но не би заличила напълно етническите или расови характеристики на пациента.

Блефаропластиката може да се извърши самостоятелно или в комбинация с други процедури като фейс лифтинг или повдигане на веждите.

По време на консултацията ни, ще обсъдим подробно особеностите на процедурата, техниката за извършването й, както и резултатите, които може да очаквате.

За кого е подходяща блефаропластиката?

Блефаропластиката ще подобри вашата визия и излъчване, както и вашето самочувствие. Преди да предприемете операцията ще обсъдим внимателно вашите очаквания и резултата от предстоящата естетична корекция на клепачите.

Операцията е подходяща за физически здрави и психологически стабилни мъже и жени с реалистични очаквания за резултата от нея. Повечето пациенти са на около 35 или повече години, но ако подпухналите, увиснали клепачи са характерни за вас и вашата фамилия, може да се подложите на операцията и по-рано.

Някои медицински състояния правят блефаропластиката по-рискована. Това са проблеми със щитовидната жлеза като хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм, сухо око или липса на достатъчно сълзи, високо кръвно налягане или други нарушения на циркулацията на кръвта, сърдечно-съдово заболяване и диабет. Отлепената ретина или глаукомата също изискват повишено внимание, затова е необходима консултация с офталмолог преди операцията.

Съществуват ли рискове?

Оперативната корекция на клепачите трябва да се извърши от квалифициран, лицензиран хирург, защото това гарантира свеждане на присъщите на хиругичните интервенции рискове до незначителни. Стриктното спазване на препоръките на хирурга гарантират бързото възстановяване и добрите резултати от процедурата.

Планиране на операцията

По време на консултацията е нужно да получа информация за вашата медицинска история, за алергии, прием на витамини, медикаменти,тютюнопушене. Ще направим оценка на продукцията на сълзи; ще са ни нужни резултатите от последния ви офталмологичен преглед. Ако носите очила или контактни лещи, моля донесете ги с вас.

Ще обсъдим дали да направим корекция на четирите клепача или само на горните или долните, дали кожа и подкожни мазнини трябва да се отстранят и дали ще са нужни допълнителни процедури. Ще ви дам инструкции относно хранене, пиене, пушене, прием или избягване на определени витамини или медикаменти. Спазването на тези препоръки ще помогне за безпроблемното извършване на процедурата.

Видове анестезия

Операцията обикновено се извършва под местна упойка в областта около очите в комбинация с орални или интравенозни седативи. В някои случаи се ползва обща упойка – така пациентът спи по време на операцията.

Операцията

Блефаропластиката обикновено отнема един до три часа в зависимост от сложността. Обикновено горните клепачи се коригират първи, а след тях долните, като разрезите се правят в естествените гънки на горните клепачи и точно под миглите на долните клепачи. Разрезът може да продължи до мимическите бръчки “пачи крак” до външния ъгъл на очите като след отстраняване на излишните тъкани се правят изключително фини шевове. Ако под долния клепач има “джоб” от мазнини, но няма нужда от премахване на излишна кожа, се ползва вътрешен разрез на клепача, като в резултат не остават видими белези (тази техника е подходяща за млади пациенти със стегната и еластична кожа).

След операцията

След процедурата се поставя лубрикант – мехлем и превръзка. Усещането за придърпване и напрежение се повлиява от обезболяващи медикаменти. Главата трябва да остане изправена за няколко дни и да се полагат студени компреси за предотвратяването на отоци и подуване. Обикновено отокът е най-голям през първата седмица и продължава от 2 седмици до месец като при всеки пациент той е различен. Когато има чувство на сухота, сърбеж или горене, се препоръчват овляжняващи капки. Понякога през първите седмици има засилено сълзене и чувствителност на светлина.

Връщане към нормалния ритъм

Ще сте в състояние да четете и да гледате телевизия след 2-3 седмици, но няма да можете да носите контактни лещи за около 2 седмици. Повечето хора се чувстват готови да се върнат обратно на работа след 7-10 дни. Дотогава според състоянието ви, ще можете да носите грим за прикриване на белега. Възможна е чувствителност и раздразнителност от слънце и вятър, затова е препоръчително да носите слънчеви очила и слънцезащитен крем за клепачи когато излизате навън. Препоръчвам ограничаването до минимум на всякакава физическа активност през първите 3-5 дни и внимателни натоварвания за период от 3 седмици. Това се отнася за дейности повишаващи кръвното налягане, включително вдигане, навеждане и спорт. Трябва да се избягва алкохола, тъй като той предизвиква задържане на течности.

Вашата нова визия

Възстановяването е постепенен процес и белезите може да останат бледо розови за около 6 месеца, след което ще се превърнат в почти невидими бели линийки. Положителния резултат от процедурата се изразява в по-младежки вид и излъчване, които ще имате години наред. При много хора този ефект остава завинаги.

 
Версия на Български език English version