d-r Pashaliev Plastic Surgeryd-r Pashaliev Plastic Surgery
Естетични операции за гърди - кликнете тукЕстетични операции за тяло - кликнете тукЕстетични операции за лице - кликнетет тук
    Начало Отопластика – корекция на клепнали уши
Отопластика – корекция на клепнали уши Печат Е-мейл

За кого е подходяща операцията?

Операция обикновено коригира размера на ушите или разположението им – например ако са щръкнали или клепнали. В много случаи пациентите са деца на възраст 4-14 години (ушите са напълно развити на 4 годишна възраст). Колкото по-рано се направи корекцията, толкова по-малко са шегите и присмеха, който децата би се наложило да изтърпят. Отопластика на възрастни е също възможна и като цяло няма някакви допълнителни рискове за пациенти, предприемащи операцията след пубертета.

Съществуват ли рискове?

Оперативната корекция на формата и/или големината на ушите трябва да се извърши от квалифициран, лицензиран хирург, защото това гарантира свеждане на присъщите на хиругичните интервенции рискове до незначителни.

При малък процент пациенти е възможно да се появят съсиреци, които се редуцират по естествен път или чрез изтегляне с игла. Възможен риск при процедурата е възпаление на хрущяла на ухото, който се повлиява успешно от антибиотици.

Планиране на операцията

Препоръчвам родителите да наблюдават как децата се чувстват, ако ушите им изглеждат големи, щръкнали или клепнали и да не настояват за корекция преди да се убедят, че детето желае и се нуждае от промяната. Децата, които осъзнато желаят операция на ушите са като цяло много отзивчиви и щастливи от резултата от отопластиката.

По време на консултацията ни, ще обсъдим състоянието на детето ви, или вашето състояние, ако желаете корекция на ушите, и ще ви разясня най-подходящата техника за извършване на операцията, както и ще ви дам конкретни препоръки за това как да се подготвите за нея. В някои случаи пациентът трябва да остане под лекарско наблюдение едно денонощие след операцията.

Видове анестезия

Обикновено се препоръчва обща упойка за извършване на операцията, така че пациентът спи докато тя трае. Може да се използва и местна упойка, комбинирана със седативи.

Операцията

Операцията трае обикновено 2-3 часа, но по-сложните случаи могат да отнемат и повече. Използваната техника зависи от проблема, който се коригира. При една от най-широко използваните техники, се прави малък разрез зад ухото и се скулпторира хрущяла. Използват се шевове, придържащи ухото в новата му позиция, които не се свалят. При операцията се премахва излишния хрущял, за да се придаде на ушната мида по-естествен и естетичен вид. При друга техника се отстранява само кожа, което води до придаване на нова форма на ухото. В повечето случаи, операцията ще остави лек белег зад ухото, който ще изчезне с времето. Дори когато само едното ухо е клепнало, се оперират и двете, за да се постигне еднаква форма и баланс.

След операцията

Няколко часа след операцията, пациентите се изправят на крака, но може и да се наложи една нощ престой с детето в болницата докато отшуми упойката. Главата на пациента се превързва със стабилен бинт веднага след операцията, за да се гарантира зарастването. В няколкото дни след операцията е възможна появата на болка или усещане за пулсиране, които се повлияват успешно от обезболяващи.

След няколко дни, биновете ще бъдат заменени с по-лека превръзка (подобна на декоративна лента за прибиране коса); нужно е да се спазват точно предписанията за това да се носи лентата, особено през нощта. Шевовете обикновено се свалят или изчезват (резорбират) за около седмица.

Всякакви дейности, при които ухото може да бъде усукано, трябва да се избягват за около месец. Повечето възрастни се връщат на работа след 5 дни. Децата могат да се върнат в училище приблизително след седмица, но трябва да внимават когато играят.

Други проблеми на ушите

Освен щръкнали уши, съществуват множество други проблеми, които могат да бъдат разрешени с хирургична процедура. Това включва “клепнали уши”, при които краят на мидата изглежда наведен надолу и напред, “чашковидни уши”, които обикновено са с много малка ушна мида; уши, при които външния ръб, както и гънките и извивките липсват. Оперативно може да се коригират големи или провиснали лобове (меката част) на ухото, или меки части с големи гънки и бръчки. Хирургично могат да се изградят дори уши при пациенти, които нямат такива по рождение или са ги загубили при инцидент.

По-красиви уши

Повечето пациенти - млади или по-възрастни, са изключително доволни от естетичната корекция на ушите. Трябва да се помни, че целта е подобряване на визията, а не постигането на някакъв идеал. Не бива да се очаква, че двете уши ще изглеждат абсолютно симетрично – това не е характерно и е неестетствено при ушите. По време на консултацията ще обсъдим детайлно процедурата и вашите очаквания, за да бъдете максимално удовлетворени от резултата.
 
Версия на Български език English version