d-r Pashaliev Plastic Surgeryd-r Pashaliev Plastic Surgery
Естетични операции за гърди - кликнете тукЕстетични операции за тяло - кликнете тукЕстетични операции за лице - кликнетет тук
    Начало Ринопластика
Ринопластика Печат Е-мейл

Ринопластиката или хирургичната корекция за промяна на формата на носа е една от най-търсените хирургични процедури. Ринопластиката може да намали или увеличи размера на носа, да промени формата и типа на горната част на носа, да намали разстояните между ноздрите или да промени ъгъла между носа и горната устна. Тя може да коригира белези по рождение или такива, причинени от наранявания, както и да облекчи някои дихателни проблеми.

За кого е подходяща операцията?

Ринопластиката може да промения начина, по който изглеждате, както и да повдигне самочувствието ви. По време на консултацията, ние ще обсъдим вашите цели и очаквания от операцията, както и онова, което можем да постигнем чрез нея.

Операцията е подходяща за хора, които търсят подобрение на начина, по който изглеждат, а не съвършенство. Ако сте в добро здравословно състояние, психологически стабилен и реалист в очакванията си, то тази процедура е подходяща за вас. Ринопластиката може да отговори на естетични или реконструктивни цели – да коригира дефекти по рождение или респираторни проблеми.

Обикновено операцията се прави на пациенти след пубертета - 14-15 години за момичетата и малко по-късно при момчетата.

Съществуват ли рискове?

Когато ринопластиката се извършва от квалифициран, лицензиран пластичен хирург, рискът от усложнения е минимален. Все пак съществува възможност от някои усложнения като инфекции, кървене от носа или реакция на анестезията. За минимизирането на тези рискове е нужно пациентът да следва всички препоръки и предписания на хирурга. Когато ринопластиката се извършва във вътрешността на носа, не остават ниакакви видими белези. Когато се използва така наречената “отворена техника”, или процедурата цели намаляване или сближаване на ноздри, остават малки белези в основата на носа, които в повечето случаи са незабележими.

Планиране на операцията

За да бъдете максимално удовлетворени от резултата от операцията, по време на консултацията ще обсъдим как бихте искали да изглежда носа ви, ще анализираме структурата на лицето и носа както и възможностите за корекция. Факторите, които оказват влияние на резултата са костите и хрущялите на носа, формата на лицето, типа кожа, възрастта и очакванията на пациента. Ще дискутираме оперативната техника, която ще ползваме, анестезията, различните възможности и стойността на процедурите.

Ще ми бъде нужна информация за предишни операции на носа или наранявания (били те и преди много години), алергии или дихателни затруднения, медикаментозно лечение в момента, тютюнопушене.

Подготовка за операцията

Ще ви дадем точни препоръки за подготовка за процедурата, включително хранителен режим, тютюнопушене, прием на медикаменти, които ще помогнат операцията и възстановителния период да протекат безпроблемно и бързо.

Добре е да предвидите някой близък да ви откара у дома след процедурата, както и да ви помага през първите дни след операцията, в случай, че се нуждаете от това.

Анестезия

Ринопластиката може да бъде извършена под местна или пълна упойка.

Операцията

Продължителността на операцията е обикновено час или два, но по-сложните манипулации може да отнемат повече време. Придаването на желаната форма на носа представлява сложен процес на “скулпториране”, съобразен с вида на проблема (естетичен, функционален), желаният резултат и индивидуалните особености на пациента. Тези и редица други медицицнски съображения определят избора на хирургична техника за изпълнението на ринопластиката. След операцията се поставя шина, която поддържа новата форма на носа. Тампони се поставят в ноздрите, за да стабилизират носната преграда.

След операцията

24 часа след операцията има усещане за подпухналост на лицето, известна болка в носа, възможно е главоболие. В тези случаи се изписват болкоуспокояващи. През първия ден главата трябва да остане в изправено положение. Ще забележите, че подпухването около очите ще се увеличи след операцията, достигайки пик след 2-3 дни. Нужно е да се поставят студени компреси, за да се облекчи това състояние. По-голяма част от отока ще изчезне в рамките на около 2 седмици.

Възможно е слабо кървене в първите дни след операцията; може да имате усещането за запушен нос, но не бива грубо да се издухва носа в рамките на седмица след операцията, докато се възстанови лигавицата. Поставените тампони в ноздрите ще бъдат свалени след няколко дни и ще се почувствате по-комфортно.

След операцията

Повечето пациенти се изправят на крака след два дни и могат да се върнат към нормалния ритъм на работа след около седмица. Но обикновено минават няколко седмици, преди напълно да се възстанови ритъма на живот. Ще ви дадем препоръки как да се върнете постепенно към обичайното си ежедневие. Обикновено се препоръчва да се избягват сериозни натоварвания (бягане, плуване, секс – всяка активност, която води до повишаване на кръвното налягане) за период от две-три седмици. Трябва носът да се пази от удари, раздразнения и слънчево изгаряне в течение на 8 седмици. Внимателно трябва да се ползва козметика, както и да се измива лицето и косата. Може да се носят контактни лещи, но с очилата трябва да се внимава. Когато се свали шината, те могат да се прикрепят/опират към челото или бузите докато носът заздравее напълно. След операцията ще бъдат провеждани регулярни прегледи за проследяване на възстановителния процес.

Вашата нова визия

Непосредствено след операцията, когато отоците все още не са изчезнали, е лесно да се забрави, че ще изглеждате далеч по-добре. Всъщност, голяма част от пациентите се чувстват депресирани за кратко след операцията, което е нормално и разбираемо. Но този етап бързо отминава. Ден след ден, носът започва да изглежда по-добре и по-добре и настроението се “повдига”. След седмица-две не си личи, че сте се подлагали на операция. Но пълното възстановяване е бавен и постепенен процес, понякога известно подуване, особено на края на носа, може да присъства в месеците след операцията. Крайните резултати от ринопластиката са видими в рамките на година. Решението за тази естетична корекция е преди всичко ваше и не трябва да зависи от реакциите на околните; ако вашите цели са постигнати, значи операцията е била успешна.
 
Версия на Български език English version